dinsdag 11 mei 2021

85. Denk om je kaft!

  85


D E    E M M A S T R A A T    F I L E S 

opkomst en ondergang van de RKOLB




De Emmastraat Files is een blog dat de opkomst en de ondergang van de RKOLB (Rooms Katholieke Openbare Leeszaal en Bibliotheek) te Amsterdam als onderwerp heeft. De auteur is in het bezit van een rommelig stapeltje documenten, foto's en andere papieren, vermoedelijk alles wat er nog bestaat van de RKOLB. Wekelijks bestudeert hij één of meer van die papieren in een los-chronologische volgorde.
Regelmatig springt de speurder op zijn fiets om met eigen ogen de fysieke restanten van dit stukje van het Rijke Roomse Leven te aanschouwen, en zich voor te stellen hoe het was. Geleidelijk ontstaat zo een reconstructie van de geschiedenis van de RKOLB in haar context, wat leidt tot vele verrassende ontdekkingen, en tot een groeiend inzicht.
De eerste aflevering van de Emmastraat Files is hier. Steeds onderaan een aflevering staat een link naar de volgende.
Vragen? Opmerkingen? Mail de auteur: franklyck@gmail.com.


85. Denk om je kaft!


links vijf bekende foto's, rechts de drie nieuwe

In dat plotseling opgedoken fotoalbum van de vorige week zaten acht foto's. Daar gaat deze aflevering over. 
Vijf ervan kennen we al. We hebben ze uitgebreid besproken, vooral in aflevering 50 en 51. Het zijn dus gewoon dubbele, inclusief het pietepeuterige formaat van negen bij zeven centimeter, en de witte kartelrand. Ongetwijfeld herinnert u zich nog hoe de kalender die op een van de foto's staat het jaar verried: 1941. Hoe is dit album terechtgekomen in het archief van de OBA?
Een van de foto's uit de Emmastraat Files die ook in het archief van de OBA lag

Het mapje waar de foto's en de negatieven (zie volgende aflevering) in zaten, komt van een zaak aan het eind van de Overtoom, toch niet heel dichtbij de Emmastraat.

fotohandel Verhoef in 1935 Foto: J.W. Verhoef. (Spaarnestad Photo)


voorkant van het mapje

Op de achterkant staat de naam van de klant: de heer of mevrouw Uylings. Niet te vinden in de telefoongids van 1941. De meesten kenden in 1941 deze luxe ook nog niet. 
Bij AFDRUKKEN staat: 6x7. Dat kan niet op het formaat slaan, van de foto's noch van de negatieven. De raadsels stapelen zich alweer op, maar voortaan laten we ze lekker liggen in hun smachtend onopgeloste staat.

achterkant van het mapje

In de binnenkant van het heerlijke oranje gevalletje staat ook nog van alles geschreven.

binnenkant van het mapje


En dan de drie kiekjes die we nog niet kenden. We zien ons vertrouwde filiaal Emmastraat nu eens vanuit andere hoeken. De foto's staan vol met kinderen en grote mensen die aan het lezen zijn, of op zijn minst doen alsof. Bekijkt u ze zelf maar, en vergelijk ze desgewenst met die van aflevering 50 en 51. Ze puilen uit van de heerlijke details. 
Met name de eerste foto is een kunstwerkje, een verstild tafereel met een dame die net over haar boek heen kijkt; een schoolbord met een vriendelijk verzoek aan de kinderen;  en op de voorgrond een smaakvol houten boekenmeubel op kinderformaat.







=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=


Stijn Fens in Trouw over De Emmastraat Files:

"Prachtige geschiedschrijving. Achteruitdenken en voorzichtig omwoelen tot je meer weet."

Lees Stijns hele tot nadenken stemmende column, over het belang van de tijd nemen voor dingen, hier.

Ons Amsterdam, artikel over de geschiedenis van de RKOLB, feitelijk een samenvatting van dit blog: hier.

Artikel van Wim Keizer in Bibliotheekblad over De Emmastraat Files:
hier (pdf).


Volgende keer: 86. Een man fietst voorbij.
Vorige keer: 84. Vinden wat je niet zoekt. Hier.

2 opmerkingen:

  1. Ook weer aan de vergetelheid ontrukt! En het handschrift waarin 'Bibliotheek Emmastraat' staat geschreven is het mijne, zoals ook het handschrift bij de foto's van de vorige aflevering het mijne is. Ik gad de foto's dus ergens in het verleden , 2016, 2017, wel gezien, maar niet verder kunnen 'verwerken', zoals jij nu gelukkig doet.

    BeantwoordenVerwijderen