dinsdag 19 mei 2020

45. Een oud raadsel opgelost

45
D E    E M M A S T R A A T    F I L E S 

opkomst en ondergang van de RKOLB





45. Een oud raadsel opgelost


Twaalf afleveringen geleden brak ik me het hoofd over dit raadsel: waarom besloot filiaal Augustinus in 1935 om te verhuizen naar Emmastraat 16? De oorspronkelijke locatie was een fijn pand in de Obrechtstraat. Van dit fijne pand in de Obrechtstraat was het slechts negenenveertig stappen naar de ingang van die solide dubbelraket, in de volksmond de Obrechtkerk maar officieel de Kerk van de Allerheiligste Rozenkrans, waar de RKOLB vijf jaar daarvoor gesticht was. Via de achterkant is het zelfs nog minder. Zie foto: met een paar flinke sprongen was je binnen.


Links de Obrechtkerk. Hier vandaan een rood lijntje naar de achterkant van filiaal Augustinus (Google Maps)
Was de nieuwe locatie in de Emmastraat (484 meter naar het westen en dus wég van de dubbelraket) wellicht groter? Nee, amper. Was de buurt beter? Nee, goed vergelijkbaar. Ik kwam er niet uit. Er stond niets over in het Jaarverslag 1935, noch in enig ander document. Ok, het nieuwe onderkomen beschikte over een voortuin en die ontbrak in de Obrechtstraat. Maar het doel van deze verhuizing zal toch niet zijn geweest om het Rodenbergbord een mooi plekje te geven?


de Obrechtkerk uit 1911, ansichtkaart (collectie Tiggeler)
Voor sommige problemen komt er pas een oplossing als je ophoudt met nog nergens op te rekenen. Tussen de papieren die vorige week onverwacht tevoorschijn kwamen, zat weer zo'n vodderig velletje met vochtrimpels, waarop iemand ooit (vermoedelijk in 1935) een paar krantenberichtjes had gegomd. Dat geplak van krantenartikelen op A4-tjes was vermoedelijk een vorm van archivering, de Emmastraat Files bevat nog een paar van zulke velletjes. Netter dan die stukjes uitknippen en in een doos gooien, zoals de meeste mensen in hun achteloosheid doen. Het moet een haastklus zijn geweest, want een van die uitgeknipte stukjes zit er scheef op. Dat zijn we toch niet gewend van een bedrijf dat bloeide bij orde en netheid.


Twee berichtjes uit 1935 (EF)
En in dat scheve stukje stond het!  


uit De Obrecht van 19 april 1935 (EF)
Samenvatting: de eigenaar van het pand Obrechtstraat 36 was failliet gegaan. Hij moest zijn bezit noodgedwongen verkopen, om er daarna zelf te gaan wonen. Er zat voor filiaal Augustinus dus niets anders op dan een andere locatie te zoeken.



Jacob Obrechtstraat 38, thans. Vroeger was het huisnummer 36 (foto van de auteur)


Fijn dat dit raadsel de wereld uit is. De oplossing was simpel, maar toch kom je er niet vanzelf op. Hieronder voor de volledigheid het andere bericht op dat vel papier, over de inzegening van het nieuwe pand, Emmastraat 16, door pastoor Hoosemans.


uit De Obrecht van 6 mei 1935 (EF)
=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=


Stijn Fens in Trouw over De Emmastraat Files:

"Prachtige geschiedschrijving. Achteruitdenken en voorzichtig omwoelen tot je meer weet."

Lees Stijns hele tot nadenken stemmende column, over het belang van de tijd nemen voor dingen, hier.

Artikel van Wim Keizer in Bibliotheekblad over De Emmastraat Files:

hier (pdf).

extra service:

Wilt u nieuwe afleveringen voortaan per mail ontvangen? Dat kan heel simpel. Zet in het vak bijna helemaal bovenaan deze pagina, waar nu Email address... staat, uw emailadres.
Staat dat vak er niet? Doe het dan even op een pc/laptop. Op sommige telefoons valt het weg.

Druk nu op de knop Submit rechts, en bevestig het bevestigingsmailtje wat er vervolgens in uw mailbox valt. Dat is alles!


Volgende keer: 46. de eerste tien jaar. Hier.
Vorige keer: 44. Nummer 1. Hier.