dinsdag 20 oktober 2020

63. De neus van Bep (2)

 63


D E    E M M A S T R A A T    F I L E S 

opkomst en ondergang van de RKOLB





De Emmastraat Files is een blog dat de opkomst en de ondergang van de RKOLB (Rooms Katholieke Openbare Leeszaal en Bibliotheek) te Amsterdam als onderwerp heeft. De auteur is in het bezit van een rommelig stapeltje documenten, foto's en andere papieren, vermoedelijk alles wat er nog bestaat van de RKOLB. Wekelijks bestudeert hij één of meer van die papieren in een los-chronologische volgorde. 
Regelmatig springt de speurder op zijn fiets om met eigen ogen de fysieke restanten van dit stukje van het Rijke Roomse Leven te aanschouwen, en zich voor te stellen hoe het was. Geleidelijk ontstaat zo een reconstructie van de geschiedenis van de RKOLB in haar context, wat leidt tot vele verrassende ontdekkingen, en tot een groeiend inzicht.
De eerste aflevering van de Emmastraat Files is hier. Steeds onderaan een aflevering staat een link naar de volgende.
Vragen? Opmerkingen? Mail de auteur: franklyck@gmail.com.


63. De neus van Bep (2)

drie rijen



Goed, we hebben nu een paar mensen geïdentificeerd op de foto uit 1961 van de vorige keer. Bep met haar neus in het exacte midden was natuurlijk een makkie. Rechts van haar: Zus Tiebackx. Schuin rechts naar boven mej. Hermans. En links naast haar, met een slag om de arm, mijn arm wel te verstaan, Baur, schalks naar ons lachend. 

Wat valt er nog meer op? De ruimte kennen we inmiddels; dat is op de tweede verdieping van de Centrale op de Herengracht, Al vanaf het begin werd hij met enige regelmaat gebruikt voor groepsportretten. Hieronder nog eens de geheimzinnig verminkte foto uit de aflevering over het mysterie van het verdwenen hoofd, foto gemaakt ter gelegenheid van de Inzegening van de Centrale in '31.  Dat portret van de paus achteraan in het midden is natuurlijk allang verdwenen. Er is ook niets voor in de plaats gekomen dat de roomskatholieke identiteit van de bieb zou kunnen onderstrepen.

Ter gelegenheid van de Inzegening van de Centrale, 1931 (KDC)

Op het groepsportret van '61 vallen duidelijk drie hiërarchische groepen horizontaal te onderscheiden.

de middelste rij


De middelste rij: de oudere mensen, inclusief Bep en de jubilaris. Zij zijn de enigen met een stoel. In de man met sik en puntsnor helemaal links herkennen we L.A.P.M. van den Broeke, die al vanaf Dag 1 in het Bestuur zat. Check de stokoude foto van L.A.P.M. in aflevering 43, waar deze geboren bestuurder in een weer heel ander bestuur zit. 
De man rechts van hem zal Pater van Gestel zijn, Bestuurslid van het eerste uur en ook al dertig jaar censor. Die geestelijk zware taak heeft duidelijk sporen nagelaten. Binnen een paar maanden zal hij van zijn welverdiende pensioen gaan genieten. De volgende keer meer over hem. Hij ziet er moe uit. Hij heeft zijn ogen even gesloten.



Op die middelste rij zullen nog wel meer Bestuursleden zitten. Wie is de oudere dame rechts naast Tiebackx, de tweede van rechts? Geen Bestuurslid, want dat was nog een pure mannenaangelegenheid. Een bibliothecaresse met pensioen? Maar wie dan? Het lijkt wel alsof ze omvalt. Of heeft de wellustig lachende heer rechts van haar net een wind  gelaten?

de achterste rij


De achterste rij: bestaat grotendeels uit jonge bibliothecaressen. In Jaarverslag 1961 staat weliswaar een lijst van personeelsleden, maar wie is wie? 

uit Jaarverslag 1961 (EF)

de voorste rij


De voorste rij, zittend op de grond: de onweerstaanbaar levendige jonkies.  In het Jaarverslag worden zeven leerlingen genoemd. Dat zullen het dan ook wel zijn. Maar wat deden ze eigenlijk precies voor werk? Wie herkent zichzelf? Laat het me weten!

uit Jaarverslag 1961 (EF)



=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=


Stijn Fens in Trouw over De Emmastraat Files:

"Prachtige geschiedschrijving. Achteruitdenken en voorzichtig omwoelen tot je meer weet."

Lees Stijns hele tot nadenken stemmende column, over het belang van de tijd nemen voor dingen, hier.

Artikel van Wim Keizer in Bibliotheekblad over De Emmastraat Files:

hier (pdf).

extra service:

Wilt u nieuwe afleveringen voortaan per mail ontvangen? Dat kan heel simpel. Zet in het vak bijna helemaal bovenaan deze pagina, waar nu Email address... staat, uw emailadres.
Staat dat vak er niet? Doe het dan even op een pc/laptop. Op sommige telefoons valt het weg.

Druk nu op de knop Submit rechts, en bevestig het bevestigingsmailtje wat er vervolgens in uw mailbox valt. Dat is alles!


Volgende keer: 64. Het begin van het einde. Hier.
Vorige keer: 62. De neus van Bep (1). Hier