dinsdag 30 juli 2019

9. Bep


D E    E M M A S T R A A T    F I L E S 

verzuiling en ontzuiling van de openbare bieb






9. Bep

Het was een ontdekking.
Een paar weken geleden ging de aflevering The A-Team online. Onderwerp was onderstaande foto, lange tijd verstopt tussen de Emmastraat Files omdat ie zo klein is.






Ik probeerde dit gezelschap op de foto te duiden als het eerste team bibliothecaresses van filiaal Augustinus in de Obrechtstraat. Het had er immers tot nog toe op had geleken dat de focus, de bestaansreden van de mysterieuze Emmastraat Files dit filiaal was, opgericht op die zonnige zaterdag in de winter van 1930. Sommige details op dit prachtige miniatuurtje zaten die theorie echter in de weg. Ik besloot het even te laten rusten, hopend op nieuwe aanwijzingen.

Ik hoefde niet lang te wachten. Nog diezelfde avond raakte ik verzeild in het enorme fotoarchief van het Katholiek Documentatie Centrum. Wat zeg ik, ik verdronk er bijna in, want hier ligt anderhalve eeuw aan beeldmateriaal over het Rijke Roomse Leven opgeslagen. Raad eens wat ik daar aantrof? The A-Team! Diezelfde foto! Met deze beschrijving:


Bovendien zat er in dat archief, maar op een heel andere plek, een foto die seconden voor of na die van hierboven moet zijn geschoten. Die komt de volgende keer. Tezamen vormen ze... een film van twee beeldjes.

Die simpele datering ('39) en locatie (Herengracht 415) gooit alles overhoop. Wat zijn de  consequenties voor de betekenis van de Emmastraat Files?

Maar eerst wil ik graag de lezer voorstellen aan Mej. E.M. (Bep) Damen; zittend, tweede van links dus. Bekijk haar eens goed. Tot nog toe leidde ze een onopvallend bestaan in dit blog, maar deze vrouw is de spin in het web.

Bep Damen (detail groepsfoto, EF)


Vorige aflevering (8. Versterven voor dummies): hier.
Volgende aflevering (10. Een fotoshoot in '39): hier.