dinsdag 9 juni 2020

48. tevreden, maar niet voldaan

48
D E    E M M A S T R A A T    F I L E S 

opkomst en ondergang van de RKOLB





48. tevreden, maar niet voldaan


keurig gezet


Jaarverslag 1939 werd gepubliceerd een paar weken voor het begin van de oorlog, maar noch aan de vorm noch aan de inhoud is iets te merken van enig gevoel van naderend onheil. Sowieso hebben openbare bibliotheken altijd erg hun best gedaan om politieke neutraliteit uit te stralen, en zich vooral overal buiten te houden.

Omdat de RKOLB tien jaar bestond, wilde het Bestuur  deze keer een Jaarverslag maken dat geschikt was om ook onder de leden te verspreiden. Het diende als visitekaartje. Dat is aan een paar dingen te merken.
Zo is dit Verslag keurig gezet en gedrukt in twee kolommen, en gevouwen als brochure. Wat een contrast met de voorgaande flodderige gestencilde of doorgedrukte edities.
Boven het Verslag staat een korte  inleiding én een verantwoording van het Bestuur. Daarboven - klein maar veelzeggend detail - iets dat we nog niet eerder hadden gezien: de jezuïtische afkorting A.M.D.G. - tot meerdere glorie van God - bijna een statement, en bedoeld om de wortels van de RKOLB in de jezuïetenvereniging Geloof & Wetenschap nog even aan te stampen; zie met name aflevering 12 voor deze uiterst boeiende fase.

uit het Jaarverslag 1939 (EF)
In die aanhef ook weer zo'n typische retorische formulering waar jezuïeten patent op hebben. Lees hem eens hardop:

Wij vertrouwen, dat daarmede de band tusschen U en onze Bibliotheken verstevigd zal worden en zóó de oproep tot propaganda voor iets, dat toch in den grond mede Uw eigen zaak is, bij U gehoor moge vinden.

Dergelijke spitsvondigheden, een specialiteit van de jezuïeten, roepen bij mij steeds weer een sigaar-uit-eigen-doos-gevoel op, al kan ik er niet goed de vinger op leggen.

Ook de analogieën met takken, bomen, fruit, organen, moeders, dochters of eerstgeborenrechten kennen we inmiddels: 

uit het Jaarverslag 1939 (EF)
Ik heb ook de hele zin daarna, die over dat respectabel getal Katholieke gezinnen inzake lectuur de moreele voorlichting etcetera even meegeknipt, omdat hierin de stijl en woordkeuze van Bep Damen zich zo opdringen. Herinner u haar jarenlange bijdrage aan terreurinstituut Idil.

In dit Verslag uit '39 wil het Bestuur graag even aan de leden laten zien wat voor goed werk er inmiddels verricht is. Echter tegelijk ook een oproep om tot meer leden te komen, want: Hoe meer leden, des te meer boeken! En zo is het.

uit het Jaarverslag 1939 (EF)
De zuinige maar eerlijke leuze Tevreden, maar niet voldaan siert het Bestuur natuurlijk wel. En een verzachtende omstandigheid voor het zuinige niet voldaan is beslist de economische crisis die het land teisterde.

Tevreden, maar niet voldaan! Uit het Jaarverslag 1939 (EF)

Wat aan dit Verslag ontbreekt, en dat heeft rechtstreeks te maken met het feit dat het deze keer ook onder de leden verspreid werd, is informatie over het personeel: namen, verloop, volontaires.

Veel ruimte is er gegeven aan cijfertjes en statistieken. Leuk voor de leden, die nu zelf kunnen controleren en constateren dat de zaken het eerste decennium weliswaar niet slecht zijn verlopen, maar ook allerminst spectaculair goed. Werk aan de winkel dus!

Hieronder alle vier de pagina's van Jaarverslag 1939, met stip het keurigste tot dan toe.

Jaarverslag 1939, p.1 (EF)
Jaarverslag 1939, p.2 (EF)
Jaarverslag 1939, p.3 (EF)
Jaarverslag 1939, p.4 (EF)


=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=


Stijn Fens in Trouw over De Emmastraat Files:

"Prachtige geschiedschrijving. Achteruitdenken en voorzichtig omwoelen tot je meer weet."

Lees Stijns hele tot nadenken stemmende column, over het belang van de tijd nemen voor dingen, hier.

Artikel van Wim Keizer in Bibliotheekblad over De Emmastraat Files:

hier (pdf).

extra service:

Wilt u nieuwe afleveringen voortaan per mail ontvangen? Dat kan heel simpel. Zet in het vak bijna helemaal bovenaan deze pagina, waar nu Email address... staat, uw emailadres.
Staat dat vak er niet? Doe het dan even op een pc/laptop. Op sommige telefoons valt het weg.

Druk nu op de knop Submit rechts, en bevestig het bevestigingsmailtje wat er vervolgens in uw mailbox valt. Dat is alles!


Volgende keer: 49. Kindervreugde. Hier.
Vorige keer: 47. Hetgeen bestaat, bloeit. Hier.