24
D E E M M A S T R A A T F I L E S
D E E M M A S T R A A T F I L E S
opkomst en ondergang van de RKOLB
24. het rooster
Eindelijk weer een aflevering die zich afspeelt in de Jacob Obrechtstraat 36 (heden 38), op de beletage. Op de verdieping daarboven was op 22 februari 1930 het eerste filiaal van de RKOLB ingezegend, weet u nog? Hieronder een foto van het pand zoals het nu is.
![]() |
Jacob Obrechtstraat 36 (nu 38) in 2019 (eigen foto) |
twee vodjes
Beide roosters staan op witgeel papier. Ik denk dat twee verschillende mensen ze erop hamerden met twee verschillende machines. Oordeel zelf.
![]() |
rooster, 1932 (EF) |
![]() |
rooster, 1933 (EF) |
Maar hoe is dit dan te rijmen met het bordje op de gevel, zullen scherpzinnige lezers zich afvragen, waarop (met moeite) te lezen valt: Iederen werkdag geopend ? Ze herinneren zich dat van aflevering 3 van dit blog. Daarop staat een foto van het pand die tussen de Emmastraat Files zat, detail hieronder, een foto uit begin jaren 30. Hoe zit dat? Hebben de roosteraars zich vergist?
Zeker hebben zij zich niet vergist! Wat wil het geval? Maandag 26 december 1932 (rooster 1) was het Tweede Kerstdag. Biep dus dicht. En maandag 17 april 1933 (rooster 2) was het Tweede Paasdag. Bieb dus ook dicht.
Waarom deze twee weekroosters voor de eeuwigheid werden bewaard terwijl honderden andere moeten zijn weggegooid, is een van de vele mysteries die de Emmastraat Files omgeven.
namen
Op rooster 1 zijn bijna uitsluitend achternamen weergegeven met voorletters, op rooster 2 is het precies andersom.
Door ze samen te voegen ontstaat het volgende lijstje met namen van personeel:
Jet Keve
Ineke Ribourdouille
Zus Tiebax
Maria Coebergh
Bep Jansen
Claire W.
Yvonne L.
Deze zeven dames runden de tent dus in die jaren. Sommigen van hen zijn sindsdien van de aardbodem verdwenen zonder een spoor na te laten - de nog steeds niet opgeloste affaire van het verdwenen hoofd blijft naspoken. Van anderen beginnen dankzij hevig en langdurig gespit details boven water te komen. Daarover later meer. Volgende keer eerst een inkijkje in hoe dat eigenlijk ging, de tent runnen. Dan misschien ook iets meer over twee namen die inmiddels een gezicht hebben gekregen.
![]() |
Bep Jansen (L) en Maria Coebergh (EF) |
de bank
Beide roostervellen komen niet gewoon van een bloknoot van de kantoorboekhandel. Nee, hoe merkwaardig, het is bankpapier. Als je ze tegen het licht houdt, onthullen ze ieder een watermerk. Het ene is van de Amstel Bank (die allang niet meer bestaat), het andere van de Shamrock Bank. Hoe dit te duiden?
![]() |
Watermerk 1932 (EF) |
![]() |
Watermerk 1933 (EF) |
Bibliotheekblad over De Emmastraat Files
Artikel/interview over dit blog De Emmastraat Files van Wim Keizer in Bibliotheekblad (pdf): hier.
extra service
Wilt u nieuwe afleveringen voortaan per mail ontvangen? Dat kan heel simpel. Zet in het vak bijna helemaal bovenaan deze pagina, waar nu Email address... staat, uw emailadres.
Staat dat vak er niet? Doe het dan even op een pc/laptop. Op sommige telefoons valt het weg.
Druk nu op de knop Submit rechts, en bevestig het bevestigingsmailtje wat er vervolgens in uw mailbox valt. Dat is alles!
Volgende keer: 25. Tiny Janssen: hier.
Vorige aflevering: 23. Ons kent ons: hier.