dinsdag 18 juni 2019

3. Obrechtstraat 36

3
D E    E M M A S T R A A T    F I L E S 

verzuiling en ontzuiling van de openbare bieb


3. Obrechtstraat 36

achter de gordijntjes 

Twee dagen na de inzegening opende St Augustinus zijn deuren. Het was maandag 24 februari 1930, en het liep meteen. Onderstaande foto uit de Emmastraat Files ziet eruit als een fotografische herdruk: het papier lijkt nieuwer, en het zwart is wat flets. Wanneer is hij gemaakt, met welk doel, en waar is het origineel gebleven? Is er een samenhang met het geheel van de Emmastraat Files?

Jacob Obrechtstraat 36, 1932-35 (EF)

En er zit een foutje in. Hieronder een detail uiterst links, ter hoogte van het onderste balkon. De bakstenen lopen niet netjes door over de hele lengte van de foto.

detail uiterst links
Let vooral op de bijna verticale baksteen helemaal links, rood omcirkeld. Die lijkt wel heel erg op de steen die ook uiterst rechts op de foto staat, op precies dezelfde hoogte! Kijk hieronder.

detail uiterst rechts
Of is ie het net niet? Ik kan het nog niet verklaren.
Zouden er meerdere afdrukken van deze foto op één stuk fotopapier zijn gezet, die vervolgens wat slordig werden losgesneden?

Er is nog iets. Bekjk de compositie. De fotograaf heeft bijzonder zijn best gedaan om zowel de begane grond als de eerste verdieping er netjes op te zetten: het is een "officiële foto", ronduit saai zelfs. De camera stond op een statief, het kader neigt naar perfectie. 

kale boom
Tot november 1932 huisde St. Augustinus op de begane grond. Toen kwam de 1e verdieping vrij (daar woonden eerst nog mensen), en werd deze bestemd als jeugdafdeling. Wat ligt er meer voor de hand dan te vermoeden dat de foto werd geschoten ter gelegenheid van deze uitbreiding, al dan niet voor pr-doeleinden? Er zwiept een bladloze boomtak door het beeld. In de spiegeling van de bovenste ramen zien we een kale boom. Het ziet er heel erg uit als late herfst of vroege winter. Daarom dateer ik deze foto met een flinke slag om de arm op eind '32 of begin '33.

Hoe ziet het er 87 jaar later uit?

Jacob Obrechtstraat 38, 2019 (foto van de auteur)

Het huisnummer is inmiddels veranderd van 36 in 38 (alle hogere even nummers zijn opgeschoven vanaf 38), en het bordje zit er niet meer. Andere ramen. Ook de traliewerkjes voor de balkondeuren zijn er niet op vooruitgegaan.

Het bordje met de openingstijden, met de speciale tijden voor kinderen: Woensdag en Zaterdag 1-4.


detail Jacob Obrechtstraat 36, 1932-35 (EF)


Overigens was er tot 1932 ook al een hoekje voor de kinderen, maar dat bevond zich gewoon op de begane grond bij de volwassenen. Verre van ideaal. Later meer hierover.

van de kerk naar de bieb
Op de foto hieronder van rond 1985 - de bieb was toen allang verdwenen - is goed te zien wat waar zat. Helemaal rechts de kerk. Daarnaast, het brede pand met het ronde raam, de pastorie. In het huis links daarvan, waar de klimop weelt en tiert, moet de groepsfoto van de vorige aflevering zijn gemaakt. En links daarvan was het filiaal St. Augustinus.

Jacob Obrechtstraat ca 1985 (Gemeentearchief)
vanaf een zijdeur in de kerk naar de achterkant van de pastorie en de bieb (foto van de auteur)

















Van boven kan je goed zien hoe je in zeven keer zeven stappen van een zijdeur van de kerk naar de bieb kon lopen. (bron: Google Maps)

Pastoor Hoosemans, een van de oprichters dus van de RKOLB, woonde in de pastorie op nr 30. Hij was in 1925 rechtstreeks vanaf Texel hier naartoe verhuisd.
(Woningkaart, Gemeentearchief)

nogmaals pastoor Hoosemans


Hier de woningkaart horend bij de Obrechtstraat 36, waar op regel 3 de R.K. Openbare bibliotheek staat. Helemaal rechts is er later bijgeschreven dat deze op 15 mei 1935 verhuisde naar de Emmastraat.



Woningkaart horend bij Obrechtstraat 36 huis


de volgende keer

De volgende keer bekijken we een bedankje uit 1930. 

Vorige aflevering (inzegening 2): hier.
Volgende aflevering (Bedankt!): hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten