maandag 24 mei 2021

 87


D E    E M M A S T R A A T    F I L E S 

opkomst en ondergang van de RKOLB




De Emmastraat Files is een blog dat de opkomst en de ondergang van de RKOLB (Rooms Katholieke Openbare Leeszaal en Bibliotheek) te Amsterdam als onderwerp heeft. De auteur is in het bezit van een rommelig stapeltje documenten, foto's en andere papieren, vermoedelijk alles wat er nog bestaat van de RKOLB. Wekelijks bestudeert hij één of meer van die papieren in een los-chronologische volgorde.
Regelmatig springt de speurder op zijn fiets om met eigen ogen de fysieke restanten van dit stukje van het Rijke Roomse Leven te aanschouwen, en zich voor te stellen hoe het was. Geleidelijk ontstaat zo een reconstructie van de geschiedenis van de RKOLB in haar context, wat leidt tot vele verrassende ontdekkingen, en tot een groeiend inzicht.
De eerste aflevering van de Emmastraat Files is hier. Steeds onderaan een aflevering staat een link naar de volgende. Dit was de laatste.
Vragen? Opmerkingen? Mail de auteur: franklyck@gmail.com.


87. Afscheid in zwart-wit


Tot slot van alles de achtendertig foto's van de afscheidsreceptie van Bep Damen in 1967. Ze zaten zoals u weet in het beige mapje dat onlangs boven water kwam. 
Het zijn, ongebruikelijk, kwalitatief uitstekende opnames. Op de Herengracht gemaakt door een professional, in opdracht dus. Lekker scherp ook, waardoor we alle personen ongegeneerd tot in hun poriën kunnen aangapen. Het zullen vooral de smoelen zijn van ex-collega's en van leden van het Bestuur, zowel van de RKOLB als van de OBA.

Hoe dit fotoalbumpje inclusief de foto's uit 1941 en de negatieven uit begin jaren '50 in het archief van de OBA terecht is gekomen, en wanneer, zal een raadsel blijven.
Hieronder de aardigste foto's.




De reuzin Bep Damen drukt de genodigden de hand. Wat een présence! Bekijk nog eens de verzameling oude foto's van Bep, vanaf haar middelbare schooljaren.


Links een oude bekende: mej. Hermans. Ooit was ze filiaalhoofd van de Emmastraat. Lees aflevering 62 en natuurlijk de aflevering over the A-Team. Op de iconische foto zit ze rechts vooraan.




De knappe man op de achtergrond in het midden is de directeur van de OBA: Wim de la Court.




Een fantastische vrolijke directeursfoto van Bep Damen en Wim de la Court samen.


De la Courts uitstraling en zijn contact met de camera vallen op.





Toespraken. Is de dame met de zwarte handtas niet de oude rot Zus Tiebackx?















In mijn herinneringen als kind zagen alle vaders er uit zoals deze man. Behalve mijn eigen vader, natuurlijk.


=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=O=


Stijn Fens in Trouw over De Emmastraat Files:

"Prachtige geschiedschrijving. Achteruitdenken en voorzichtig omwoelen tot je meer weet."

Lees Stijns hele tot nadenken stemmende column, over het belang van de tijd nemen voor dingen, hier.

Ons Amsterdam, artikel over de geschiedenis van de RKOLB, feitelijk een samenvatting van dit blog: hier.

Artikel van Wim Keizer in Bibliotheekblad over De Emmastraat Files:
hier (pdf).


Vorige keer: 86. Een man fietst voorbij. Hier.